Mars-hasáb

Tartalom letöltése (pdf) ▼

 

Nem lassít a tranzakciós piac  

2015 áprilisában a NASA vezető kutatója, Ellen Stofan egy fórumon jelentette ki: "Azt hiszem, hogy egy évtizeden belül határozott jeleket találunk a Földön kívüli életre, 20-30 éven belül pedig bizonyítékaink is lesznek". Játszunk el a gondolattal: Mit gondolhat egy távolról jött marslakó az ügyeinkről? Talán még az életünkben ellenőrizhetjük!

A tranzakciós piac nem lassít, mert a hazai befektetők egyre aktívabbak

Az év elején szokásaink szerint elgondolkodunk, hogy mire számíthatunk a tranzakciós piacon az előttünk álló évben és gondolatainkat az alábbi cikkben osztjuk meg Önökkel. Úgy gondoljuk, hogy a makrogazdasági trendekben nagy változások nem várhatók. Bár globálisan és Magyarországon is lassulhat a GDP növekedés, de drasztikusabb változásoktól a jegybankoknak köszönhetően a világnak nem kell tartania. Ebben a környezetben az olcsó finanszírozási források is fennmaradhatnak a nemzetközi és a magyar tranzakciós piacon, így a tranzakciós aktivitás mértéke várhatóan nem változik jelentősen, mindamellett a magyar befektetők aránya tovább nőhet. Ugyanakkor a magyar gazdaság fellendülése továbbra is növekvő mértékben támaszkodik a belföldi keresletre, így a legnagyobb tranzakciós aktivitást a belföldi piacra dolgozó szolgáltató és termelő szegmensekben várjuk. Ennek megfelelően 2020-ban érdemes lesz figyelni a tranzakciós bejelentéseket a magánegészségügy, az élelmiszeripar és más fogyasztási termékeket termelő iparágak területén.

Tények

 1. Gazdasági előrejelzések 2020-ra, GKI idén 2,7 %-os GDP-növekedést vár (Forrás: Hvg.hu)
 2. Master Good felvásárolta a Ságát (Forrás: Forbes.hu)
 3. A MedLife SA 51%-os tulajdonrészt szerzett a Rózsakert Medical Centert üzemeltető RMC Property Kft.-ben (Forrás: Rmc.hu)
 4. MNB kötvényprogram eredményei (Forrás: Portfolio.hu

 

A gazdasági környezetet befolyásoló növekedés, finanszírozás és makro trendek

Amikor a következő év tranzakciós trendjeiről gondolkodtunk, a gazdasági környezet szempontjából három fő befolyásoló tényezőt azonosítottunk.

 • Az egyik természetesen az általános gazdasági növekedés, ami alapvetően határozza meg a cégek sikerességét és ezzel a befektetői érdeklődést.
 • A tranzakciós volumeneket a finanszírozás elérhetősége legalább annyira befolyásolja, mint a gazdasági növekedés, bár a két tényező sem teljesen független egymástól.
 • A tranzakciós trendek harmadik fontos alakítója, hogy az adott időszakban a makro trendek mely iparágra milyen hatással vannak. Különböző makro trendek különböző fajta befektetőknek és tranzakciós típusoknak kedveznek.

 

Lassuló növekedés, de nem válság Magyarország továbbra is felülteljesít

2020-ban a globális és nyugat-európai gazdasági növekedés mérséklődését várjuk, ami ugyan vélhetően nem fordítja recesszióba a fejlett világot, de kevés stimulust fog adni a magyar gazdaság növekedéséhez. Ugyanakkor válságtól nem tartunk. Meggyőződésünk, hogy a meghatározó jegybankok (Fed, EKB) nem fognak kilépni eddigi gazdaságélénkítő szerepükből, mert annak most már túl nagy politikai következményei lennének és a jegybankok laza monetáris politikája szerintünk elegendő lesz egy gazdasági összeomlás megakadályozásához.

A globális lassulás természetesen hűteni fogja a magyar gazdaságot is, de ennek ellenére a növekedés minden előrejelzés szerint továbbra is az elmúlt évek átlaga felett marad. Várhatóan a Nyugat-Európához képesti növekedési többlet sem szűkül, mert a növekedést egyre jobban a belső kereslet vezérli, míg a gazdaság versenyképességét a forint leértékelődése tudja biztosítani.

 

A finanszírozás nem akadály

A magyar tranzakciós piacon a finanszírozás általánosságban továbbra is széles körben és vélhetően olcsón elérhető marad és ez így lesz a finanszírozás szinte minden formájára.

Az MNB ultra laza monetáris politikája biztosíthatja az alacsony banki kamatokat és a bankok erős hitelezési kedvét. Márpedig az MNB, elsősorban az EKB pénzpumpája révén, külföldről is erős támogatást fog kapni a kamatok alacsonyan tartásához.

Az MNB 2019-ben kezdett kötvényprogramja is jelentősen járul hozzá a tranzakciós kereslet növekedéséhez, hiszen jelentős többletforrást biztosít a nagyobb magyar tulajdonú cégek beruházásaihoz és egyben céges akvizíciókhoz. Ennek egyik első idei példája a Sága felvásárlása a Master Good Csoport által.

Várakozásaink szerint az állami szerepvállalás a magán- és kockázati tőke piacon továbbra sem esik vissza. Az elmúlt években újabb és újabb eszközök jelentek meg. A legfontosabb ezen a téren, hogy a korábbi startup finanszírozás mellet most már az érettebb cégekre fókuszáló, klasszikusabb magántőke (private equity) finanszírozás is elérhető a Hiventures KKV alapjainak révén. Ez elősegítheti még több magyar középvállalt és magánszemély megjelenését vevőként a felvásárlások piacán.

A magántőkéből működő private equity alapok aktivitása 2020-ban is erős marad. Azt látjuk, hogy Magyarországon közepesnek számító, 1-5mrd Ft-os befektetések piacán korábban meglevő hiányt sok új szereplő igyekezett betölteni, így ma már megvan a lehetőség szinte minden cégméretben private equity típusú finanszírozási lehetőségek igénybevételére.

 

Kiemelt figyelem a hazai piacon aktív cégeken

A fenti makrogazdasági trendek miatt az iparágak és cégek szintjén elsősorban a belső piacra termelő és szolgáltató cégekre lesz érdemes odafigyelni. A növekvő belső kereslet tovább repítheti például a magánegészségügy, az élelmiszeripar és a kiskereskedelem szekerét. Ezek közül elsősorban az első két szegmensben vannak olyan, magyar magántulajdonban levő vállalkozások, amelyek ebből a trendből profitálhatnak és vonzó célpontot jelenthetnek mind stratégiai, mind pénzügyi befektetőknek.

Ezzel szemben az exportorientált cégeknek nehezebb éve várható, itt folytatódhat az a stagnáló-csökkenő trend, ami már 2019-ben is megfigyelhető volt (például a járműiparban) és a megrendelések enyhe visszaesésével, létszámcsökkentéssel vagy munkaidő korlátozással járt. Az export dinamika csökkenése a logisztikai szektorra is negatívan hat (lásd korábbi cikkünk a logisztikai iparágról LINK). Az építőipartól sem várunk további száguldást az ingatlanpiaci tranzakciók csökkenő volumene és az EU támogatásoknál tapasztalható visszaeső kifizetések hatására.

 

Kisebb tranzakciók, növekvő belföldi befektetői érdeklődés

Véleményünk szerint a tranzakciók száma körülbelül a 2019-es szint körül alakul majd, a fenti makrotrendek nem indokolják az aktivitás jelentős változását. A privát tranzakciók átlagos mérete ugyanakkor valamivel tovább csökkenhet, mert a belföldi piacra termelő cégek olyan iparágakban érdekeltek, ahol az átlagnál kisebb az átlagos cégméret. Befektetői szempontból a belföldi vevők növekvő arányára számítunk. Az olcsó, könnyen elérhető finanszírozás és a csökkenő tranzakciós méretek ugyanis azt fogják jelenteni, hogy a cégvásárlások iránti magánbefektetői érdeklődés tovább fog nőni. Ezzel egyidőben a külföldi befektetői érdeklődés a lassuló fejlett piaci gazdasági környezetben várhatóan nem fog emelkedni.

 

Fókuszban a magánegészségügy és az élelmiszeripar

Az átfogó piaci előrejelzések után nézzük meg, hogy mit várhatunk egyes iparágakban a következő 12 hónapban.

Magánegészségügy

 • piaci konszolidáció folytatódása, mivel a növekvő verseny nagyobb méretgazdaságosságot igényel és a fogyasztói elvárások növekedése miatt bonyolultabb szolgáltatások, nagyobb eszközigény jelentkezik, aminek tőkeigénye szintén a konszolidáció felé tereli az iparági szereplőket (lásd korábbi cikkünket a magánegészségügy trendjeiről: LINK);
 • fókuszált, szakmájukban piacvezető szereplők felértékelődése;
 • vidéki szereplők, kapacitások iránti növekvő érdeklődés;
 • orvoshiány miatt kisebb tranzakciók fókuszába a megszerezhető munkaerő került (acquihiring).

Fogyasztási cikkek gyártói

 • prosperáló, erős márkanévvel rendelkező, vezető piaci pozíciójú élelmiszeripari és más fogyasztási termékeket gyártó szereplők iránt erősödő külföldi szakmai érdeklődés;
 • legnagyobb helyi szereplők konszolidációs lépései kisebb, vagy gyengülő pozíciójú cégek felvásárlása révén.

Technológia, Média, Telekom

 • konszolidáció a kábelpiacon, a nagy 4play szereplők kialakulása miatt (lásd korábbi cikkünket a témában: LINK);
 • a szoftver cégek iránti fokozódó kereslet várható, elsősorban az olyan IT cégek iránt, melyek speciális ügyfélmegrendelésekre készítenek megoldásokat (custom development);
 • a korai fázisú technológiai cégek iránti kereslet differenciálódik, a finanszírozás jobban kötődik majd a sikeres mérföldkövek eléréséhez.

Logisztika

 • a stagnáló volumenek és szűkülő marginok következtében óvatos konszolidációs lépések figyelhetők majd meg az átlagos üzemméret növelésének érdekében;
 • élénkülő kereslet a kisebb, kelet-magyarországi szereplők iránt a Közép- és Nyugat-Magyarországon tapasztalható munkaerőhiány miatt.

 

Karli Péter

Ügyvezető

 

Heal Partners

A Heal Partners-ről: A Heal Partners egy független tranzakciós tanácsadó cég, melyet 2009-ben a közép-kelet európai középméretű cégek tőkeellátottságának elősegítésére hoztunk létre. Ügyfeleink elsősorban magántulajdonban lévő vállalatok, magánbefektetők, kockázati tőkealapok. Elkötelezettek vagyunk a minőség iránt, melyet a közel 20 éves befektetési banki és professzionális tanácsadási munkáink közben sajátítottunk el. Fókuszunk: Három kiemelt iparágban (i., Egészségügy/Gyógyszeripar, ii., Telekommunikáció/Média /Technológia, iii., Logisztika /Disztribúció tranzakciós tanácsadási szolgáltatások (cégértékesítés, tőkebevonás, vállalat-felvásárlás, külső finanszírozás bevonása), tranzakciós felkészítés, üzletértékelés, illetve pénzügyi modellezés. Hátterünk: Vezető munkatársaink az elmúlt közel 20 évben a közép-kelet-európai régió piacvezető befektetési bankjainál és vállalati-pénzügyi tanácsadó cégeinél szereztek tapasztalatokat számos nemzetközi projektben. Tagjai vagyunk a Globalscope nemzetközi hálózatának (www.globalscopepartners.com), ami egy pénzügyi tanácsadókat tömörítő nemzetközi hálózat és az országhatárokat átívelő tranzakciók során nyújtott tanácsadásra fókuszál.


Összes cikk: